
Slot Weimar
200 jaar Koninkrijk der Nederlanden
- Hoge informatiedichtheid, in tekst en beeld
- Aanstekelijke reisgids
- Aantrekkelijk geschreven en veel fraaie illustraties
- Werkt zeer inspirerend om er op uit te trekken
- Prettig leesbaar
- Interessant geschiedenisboek
- Een lust voor het oog!
Tussen 2013 en 2015 vierde Nederland 200 Jaar Koninkrijk der Nederlanden. Capitool, de reisgids ‘die laat zien waar andere alleen over schrijven’ speelt hier op in met ‘In het voetspoor van de Oranjes’.
We nemen je mee langs ‘Oranje’ voetsporen in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Engeland. Van de Dillenburg van Willem van Oranje tot het theehuis op het landgoed van Willem Alexander en Máxima. Langs Hampton Court Palace, waar ‘William and Mary’ hun liefde voor barok vorm gaven, het Londen van Wilhelmina en Bernhard in 1940-1945 tot Waterloo, waar Willem II in 1815 de ‘Held van’ werd. We nemen een kijkje in kastelen en paleizen met namen als Oranienburg, Oranienbaum en Oranienstein. We maken Oranje-rondwandelingen, bezoeken Oranjesteden als Diest, Buren en Breda. We gaan over Veluwse koningswegen naar koninklijke jachthuizen, pleisterplaatsen en hofleveranciers. We gaan zelfs slapen op plekken waar ook Oranje-Nassaus zich te rusten legden.
Capitool ‘In het voetspoor van de Oranjes’ wijst actieve en cultureel geïnteresseerde reizigers de weg naar bijzondere Oranje-plaatsen en helpt ze bij het plannen van een historische reis. Al lezend krijgt de reiziger een beeld van de vele kleurrijke en boeiende personen in het Huis van Oranje Nassau, hun familiebanden, de tijd waarin ze leefden en de ontwikkeling van de in de 16e eeuw tot op het bot verdeelde Nederlanden tot het Koninkrijk der Nederlanden van de 21e eeuw.
Capitool reisgids ‘In het voetspoor van de Oranjes’
Teksten: Tineke Zwijgers
Fotografie: Dorien Koppenberg www.dk-f.nl
Uitgever: Unieboek | Het Spectrum, april 2013
ISBN: 978 90 0030 818 7
Prijs: vanaf € 15,99
Recensies en reacties op Capitool ‘In het voetspoor van de Oranjes’
Reisboek én geschiedenisboek
Een reisgids is het, maar ik zet hem in mijn boekenkast bij de afdeling geschiedenis. Want ‘In het voetspoor van de Oranjes’ is ook een enorm interessant (en geïllustreerd) geschiedenisboek. Auteur Tineke Zwijgers vertelt aan het begin van het boek nog even in een notendop (met handige tijdbalk) de geschiedenis van het huis Oranje-Nassau, van Willem van Oranje tot koning Willem-Alexander. In de stamboom achter in het boek kun je gemakkelijk nalezen welke Willem (en dat waren er nogal wat) ook alweer met wie was getrouwd. De teksten over alle plaatsen en gebouwen zijn daardoor makkelijk in een context te plaatsen.
Het boek heeft een hoge informatiedichtheid, zowel in tekst als in beeld. Wie het voetspoor helemaal volgt, alle bezienswaardigheden bezoekt en alle teksten uit het boek leest, schroeft zijn geschiedeniskennis flink op. Wat verder opvalt is de heldere structuur van het boek, met onder meer kleurcodes per regio en een omvangrijk register. Ik kreeg meteen zin in een reisje naar zuid-west Engeland (ja, ook daar liggen tal van voetsporen) toen ik de beschrijvingen las en foto’s zag. Kortom: een aanstekelijke reisgids en een handig naslagwerk voor liefhebbers van de Oranje-geschiedenis.
Review Annetschrijft op bol.com
Complimenten
Gister heb ik het boek In het voetspoor van de Oranjes uitgelezen en ik wil u laten weten dat het heel interessant was! Ik wist niet dat Nederland zo’n grote historie had. Het boek is heel goed en het is door de schrijfster aantrekkelijk beschreven, aangevuld met fraaie kleurenplaten en foto’s. Ik ben van plan om sommige steden te gaan bezoeken en ook natuurlijk de bijzonderheden. Complimenten aan de schrijfster!
Lezeres uit Den Haag
De reis door vijf West-Europese landen begint al thuis in de stoel
Geheel in de stijl van de bekende reisgidsen van Capitool heeft auteur Tineke Zwijgers een heel nieuwe productie afgeleverd. Het boek In het voetspoor van de Oranjes beschrijft de plaatsen waar de leden van de familie Oranje de afgelopen eeuwen hebben gewoond en geleefd. Dat strekt zich uit van Zuid Engeland tot Oost Duitsland. In de tijd strekt het zich uit in de periode van Willem de Zwijger tot nu. In een ruim geïïllustreerde gids lezen we allereerst hoe dit boek het best kan worden gebruikt. Vervolgens krijgen we kort in de geschiedenis van de familie Oranje-Nassau voorgeschoteld. Helemaal achterin het boek staat een stamboom getekend met de meest relevante personen van de familie daarin vermeld. Het grootste deel van de gids, ruim 150 bladzijden, is gewijd aan de landen waar leden van de familie Oranje-Nassau leefden en werkten. Dit deel is keurig en overzichtelijk gerubriceerd op land.
De Capitool reisgidsen staan bekend om hun schat aan informatie, die gecombineerd wordt door veel fraaie illustraties, zoals opengewerkte tekeningen, plattegronden en ‘gewone’ foto’s. Deze gids is in die zelfde lijn gemaakt. Overzichtelijkheid troef, ook door het uitgebreide register achterin. Veel beschrijvingen in het boek zijn voorzien van een cijfer, dat terug te vinden is op een bijgaand kaartje. Op die manier heb je snel door waar over geschreven wordt en hoe het er daadwerkelijk uitziet. Behalve dat het boek zeer inspirerend werkt om erop uit te trekken, heeft het boek nóg een kwaliteit. Door de prettig leesbare informatie kun je je thuis rustig inlezen in de materie. De vele feiten geven de gebruiker van het boek veel relevante historische informatie. Daarna is het onvermijdelijk om buitenhuizen te gaan bekijken of om dorpjes te gaan bezoeken. 2013 is een enerverend jaar voor de leden van het huis van Oranje. Bovendien starten eind november 2013 de feestelijkheden rond de viering van 200 jaar Koninkrijk de Nederlanden. Mede door de actualiteit zal deze gids dan ook zeker in een behoefte voorzien.
Boekbespreking door Gerard van Os in De Vlaardinger, augustus 2013
Nu ook Oranje reisgids
Reizigers die de monarchie een warm hart toedragen, kunnen hun hart ophalen. Capitool heeft de troonswisseling aangegrepen om een ‘Oranje’ reisgids uit te brengen. De gids In het voetspoor van de Oranjes neemt je mee langs de belangrijkste plekken van de koninklijke familie. Zo kun je het spoor van de Oranjes volgen door Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Engeland. Er zijn beschrijvingen van de kastelen en paleizen en dorpen en steden die een speciale band met het Huis Oranje Nassau hebben. Voor de liefhebbers is er ook meer te lezen over de familiebanden en de geschiedenis van de Oranjes, vanaf de oorsprong in de 16de eeuw tot aan het Koninkrijk der Nederlanden van de 21ste eeuw. Zoals gebruikelijk in de Capitool Reisgidsen zijn er veel foto’s, illustraties en kaarten, opengewerkte tekeningen, plattegronden van de belangrijkste bezienswaardigheden en driedimensionale beelden van historische wijken te vinden.
Wereldreizigersclub, april 2013
Overzichtelijk, handig om mee te nemen, met nuttige informatie
Waar in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Engeland hebben zich in de loop der eeuwen de Oranjes opgehouden? Welke plekken dragen nog de sporen van hun aanwezigheid? Op die vragen geeft deze kleurrijke reisgids antwoord. Voorafgegaan door een korte algemene geschiedenis van het Huis van Oranje-Nassau worden de belangrijkste Oranjeplaatsen regionaal gegroepeerd beschreven, compleet met praktische informatie en vaak voorzien van een kleurenfoto en soms van een handige tekening. Er zijn ook wandelroutes opgenomen (zoals in Londen langs de plekken waar Wilhelmina tijdens de oorlog verbleef). Op het eerste gezicht voor de hand liggende plekken als Orange in Frankrijk (het prinsdom waar de naam vandaan komt) en Berlijn (waar in 1843 koning Willem III in zijn paleis Unter der Linden overleed) zijn niet opgenomen, omdat daar niets meer te vinden is wat naar de Oranjes verwijst. Dat sommige plekken er een beetje met de haren bijgesleept zijn, is niet storend. Het is een overzichtelijk werk, handig om mee te nemen en met nuttige informatie – zoals hotels, restaurants en winkels. Met register. Kleine druk.
Recensie J. van Bree op bol.com
Nieuwste uitgave Capitool Reisgidsen gewijd aan ons Vorstenhuis
… De gids handelt niet alleen over toeristische onderwerpen. Ze biedt een duidelijk inzicht in de familiebanden en je leest er heel veel over de eeuwenlange geschiedenis van de Oranjes: vanaf de oorsprong in de 16de eeuw tot aan het huidige Koninkrijk der Nederlanden van de 21ste eeuw. Auteur Tineke Zwijgers en fotograaf Dorien Koppenberg nemen je mee langs ‘Oranje’ voetsporen in maar liefst vijf landen: Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Engeland. Van de Dillenburg van Willem van Oranje tot het theehuis op het landgoed van Willem Alexander en Máxima. Langs Hampton Court Palace, waar ‘William and Mary’ hun liefde voor barok vorm gaven, het Londen van Wilhelmina en Bernhard in 1940-1945 tot Waterloo, waar Willem II in 1815 de ‘Held van’ werd.
Ze bieden mooie inkijkjes in kastelen en paleizen met namen als Oranienburg, Oranienbaum en Oranienstein, beschrijven Oranje-rondwandelingen, bezoeken Oranjesteden als Diest, Buren en Breda en gaan over Veluwse koningswegen naar koninklijke jachthuizen, pleisterplaatsen en hofleveranciers. Zelfs gaan ze slapen op plekken waar ook Oranje-Nassaus zich ooit te rusten legden. Capitool’s ‘In het voetspoor van de Oranjes’ is mede door de boeiende, cultureel-historische inhoud, de mooie, informatieve fotografie en de prachtige opengewerkte tekeningen en plattegronden een begerenswaardig bezit voor iedereen die het Oranjehuis een warm hart toedraagt. Bovendien is het een goed geïnformeerde reisgids, die je veel vertelt over alle bezienswaardige ‘Oranje plekjes’. Daarbij is de uitvoering in luxe cassette een lust voor het oog.”…
April 2013, www.OpReisGids.nl
» lees het interview met Tineke Zwijgers in het Reformatorisch Dagblad
» lees ook: reportage over het Den Haag van Wilem-Alexander en Máxima – Het Laatste Nieuws (B)
» lees ook: reportage over het Lahndal – Het Laatste Nieuws (B)